Den 8 – Češi tančí Matsuri

Hlásím se z Nagoy. Sem jsme jeli, jelikož jsme dostali tip od jednoho FB kamaráda, že se zde konají (a tomu možná nebudete věřit), japonské slavnosti. Ty trvali od 28-30.8. a masivně se tančilo v ulicích města. Bylo několik kolací – na hlavní třídě u nádraží a pak pod televizní věží. Fotky nejspíše řeknou nejvíc (nebo ještě lépe soviho videa). Japonci ve stejných krojích, nádherně synchronizovaní a i s hudbou věděli jak naložit (že zdroje zvuku se navzájem nepřetloukávali).Jak malí tak velcí, meze nebyly. Krásně se na to koukalo. Pochválil bych i úklid, za 5 minut (možná ani ne) po skončení okolo páte hodiny byla ulice opět plně průjezdná (samozřejmostí je, že nikde během ani po akci nezůstal nepořádek).

Dali jsme i jeden film. Chtěli jsme se kouknout, jak vypadá pravé japonské kino. Hmm, probíhalo to style, že přijdete ke kase, ukážete na nějaký sloupec se znaky (jediné co přečtete je čas), prodavač na vás trochu divně kouká a pak prodá dva lupeny. Vůbec jsme nevěděli, nač jdeme. To jsme zjistili až po filmu. Byl to závěrečný díl trilogie 20th century boy (IMDB) a zrovna jsme chytli premiéru. (docela zajímavý film, jen mu trochu víc rozumět – stručně: partička dětí nakreslí mangu a ta se začne dále plnit (katastrofy, vytvoření kultu, až po napadení ufony), prolínají se zde až tři časové linie najednou, sem tam akce, ale spíš takový japonsky matrixek na přemýšlení). Trocha trailerů:

a další:

Chtěli jsme jít i na Yattermana, ale toho bysme nestihli dát (začínal za 5m o 2 stanice metra jinde). Trailer:

Večer se jelo na oslavy Matsuri. Trochu za městem, ale moc dobře, že jsme je našli. Konali se uprostřed baseballového hřiště. Po okolí stánky s jídlem nebo pouťového rázu. Probíhalo to viz fotky. Uprostřed je vyvýšené místo, kde aktéři předvádí tance, doprovázené bubnováním na taiko. Do okolí v krojích tančí ostatní tanečníci v krojích. Další kolečko tvoří návštěvníci akce. Buď tanec znáte, nebo okoukáte 4-8 prvků, které se opakují. Tance se po 2-5 minutách mění. Tak tohle jsme také vyzkoušeli a další asi 6 tanců. No, asi z toho okolí mělo větší zábavu, než mi z nich. Nevadí.

Po [21:00] se konal ohňostroj.  To byla také nádhera. Směs zelených laserů, hudby a pyrotechniky. Po ostřílení jedné salvy přišla na řadu bubnové taiko přehlídka. Takto se to točilo třikrát. Smysl pro rytmus japonci opravdu mají.

Do hodiny program skončil a všichni se pokojně rozešli domů. Nikde žádné tlačenice, všichni poslouchali pokynů koordinátorů se svítící směrovačkou. Odpadky? Žádné. Ba co víc, vše roztříděné. Někdo odjížděl na kole, někdo autem – my (a pár dalších) po svých.

Ještě krátce k arkádám v tomto městě. Hrůza, vidět Beatmanii v herně, kde se kouří, ovládací pult je na hodně místech spálený, šedivo-hnědý, popraskaný. Monitor také vypadal, že ho někdo přetáhl magnetem. No, ale byla zde SuperNOVA2 (nepřipojená na net). Přežít se na ní dalo, ale život ubírala dosti rychle.



Diskuze ukončena.

Trocha historie: Informační stránky DDR Portál v1 | DDR Portál v2 | DDR Portál v3 na v4 se právě nacházíte | Diskuze: DDR fórum | archiv DDR Fóra
Inzerce: (prodej zpětných odkazů)